Stap voor stap samen naar een gezondere balans
Stap voor stap samen naar een gezondere balans

Wie ben je ?
Ik ben Judith Palinckx. Ik ben 54 jaar,  getrouwd met een lieve man,  heb 2 leuke kinderen van 14 en 16, heb 2 labradors, een paar kippen en een moestuin. Hoewel ik leefstijlcoach ben, moet ik eerlijk bekennen dat ik ook een paar wijnstokken in de tuin heb, waar ik fatsoenlijke wijn van probeer te maken. Tot op heden nog niet gelukt.

Wat doe je?
Qua werk doe ik van alles. Ik ben leefstijlcoach en slaapcoach, maar ook trainer, projectmanager en medical writer

Hoe ben je hiertoe gekomen?
Na mijn studie Biomedische Wetenschappen heb ik jarenlang in de farmaceutische industrie gewerkt. Daar heb ik veel geleerd over de zorg in Nederland, maar dan wel vanuit het perspectief van een geneesmiddel. Daarna ben ik voor mezelf begonnen. Nog steeds in de zorg, maar vanuit andere perspectieven zoals zorgverzekeraars, de zorgondernemers en onderwijsinstellingen. Ik had dus veel te maken met zorgverleners, maar niet met de mensen om wie het uiteindelijk gaat.

De coronacrisis was voor mij een goed moment om te ontdekken wat ik echt wilde. Ik heb een aantal opleidingen gedaan op het gebied van leefstijl coaching, en heb daar mijn werk van gemaakt. Ik doe dit nu met heel veel plezier en ik leer nog steeds elke dag.

Wat wilde je aanvankelijk?
Toen ik aan mijn studie begon wilde ik super belangrijke geneesmiddelen ontwikkelen en daarmee de mensen gezonder maken. De werkelijkheid is anders. Super belangrijke geneesmiddelen uitvinden bleek iets gecompliceerder te zijn dan ik dacht. Maar er zijn andere manieren om mensen gezonder te maken. Liefst met juist minder geneesmiddelen.

Welke problemen / uitdagingen ben je tegengekomen?
Met leefstijl coaching kun je veel bereiken. Het wordt sinds 2019 vergoed in de basisverzekering, maar daar komt een hoop bij kijken voor de leefstijlcoach. Het is een enorme administratieve rompslomp, en je werkt alleen met “bewezen” programma’s. Daar is op zich niets mis mee, maar als iemand iets anders nodig heeft dan loop je al snel vast in het systeem.

Leefstijl coaching wordt gezien als preventieve zorg, maar zoals het in de reguliere zorg  geregeld is, is het naar mijn mening niet echt preventief. De mensen die ik zie hebben ofwel flink overgewicht of ze hebben al complicaties van hun overgewicht, of allebei. Echte preventie is voorkomen dat mensen te zwaar worden. Om dat te bereiken moet je het probleem anders aanvliegen. Dan is de reguliere zorg niet de juiste route.

Wat zou je nog willen meegeven?
Een goede gezondheid is veel waard en een gezonde leefstijl draagt daar aan bij. De meeste mensen weten heel goed wat wel en niet gezond is. Dat hoef je bijna niemand uit te leggen. De grote uitdaging is hoe je gezond gedrag aanleert en vasthoudt. Dat speelt zich af op een ander niveau. Het gaat over motivatie, omgaan met verleidingen, terugkomen na een terugval, accepteren dat het soms even niet lukt, je doel voor ogen houden en regie nemen over je keuzes. Als je daar in slaagt dan volgt de rest vanzelf. Als we daar mee beginnen voordat de problemen ontstaan dan zijn we echt bezig met preventie

Het platform dat werk maakt van gezondheid, vitaliteit en preventie. Voorkomen is beter dan symptomen bestrijden.

Diensten

Over ons

© 2025 Alle rechten voorbehouden