De sleutels voor motivatie, ontwikkeling en welzijn

Oplossing van de Weekend Quiz

De sleutels voor motivatie, ontwikkeling en welzijn

Oplossing van de Weekend Quiz

Introductie:

Welke psychologische theorie benadrukt het belang van autonomie, competentie en betrokkenheid voor menselijke motivatie?

  1. Maslow’s hiërarchie van behoeften
  2. Zelf Determinatie Theorie
  3. Behaviorisme

Het Juiste Antwoord:

De Zelf Determinatie Theorie, ontwikkeld door Edward L. Deci en Richard M. Ryan, gaat ervan uit dat deze drie basisbehoeften – autonomie (het gevoel zelf de oorsprong te zijn van je eigen gedrag), competentie (het gevoel bekwaam te zijn en effectief te handelen) en betrokkenheid (het gevoel van verbondenheid met anderen) – essentieel zijn voor psychologische ontwikkeling, intrinsieke motivatie en welzijn.

De andere theoriën:

Maslow’s hiërarchie van behoeften overlapt gedeeltelijk met SDT in het erkennen van de behoefte aan zelfactualisatie, maar richt zich meer op een reeks van behoeften die in een bepaalde volgorde moeten worden vervuld, beginnend bij de meest fundamentele fysiologische behoeften tot aan zelfactualisatie.

Behaviorisme, aan de andere kant, is een theorie die zich vooral richt op observeerbaar gedrag en stelt dat alle gedragingen zijn aangeleerd door interactie met de omgeving, voornamelijk door het principe van stimulus-respons en conditionering. Behaviorisme legt veel minder nadruk op interne behoeften of gevoelens zoals autonomie en competentie.


Het platform dat werk maakt van gezondheid, vitaliteit en preventie. Voorkomen is beter dan symptomen bestrijden.

Diensten

Over ons

© 2024 Alle rechten voorbehouden