Leestijd : 3.30 min
Luister je liever? Klik hieronder op play om de podcast te beluisteren

Actief luisteren is bewust luisteren. Je hoort de muziek met je hart, oren en verstand. 

Passief luisteren is dat je muziek hoort, maar je later niet herinnert welke muziek je hebt gehoord. Bijvoorbeeld de radio die thuis aanstaat, de muziek in het café. Je hoort het wel maar je luistert niet. 

Actief luisteren, is belichaamd luisteren. Hoe bewuster je luistert hoe meer zintuigen je activeert. Je voelt als het ware de muziek door je lichaam gaan. 

Wanneer je actief luistert wordt de muziek een wereld op zichzelf. Een wereld waar jij deel vanuit maakt. Er ontstaat een speciale en unieke relatie tussen jou en het muzieknummer. Een band die door niemand veranderd, verstoord of begrepen kan worden. 

Het muziekstuk krijgt zo een grotere fysieke en emotionele kracht. Zodat het effect vele malen groter wordt. En het je meer oplevert wanneer je het inzet, bijvoorbeeld bij je trainings of DayToDay-playlisten.

Hoe luister je actief? Focus op de zang, de tekst, een instrument of het arrangement. Welke instrumenten hoor je? Wat is de strekking van de tekst? Welke nummers zijn er gemixt? Is ieder refrein hetzelfde? Luister bewust naar het ritme. Blijft dat hetzelfde? Of wisselt het? 

Door actief te luisteren kan je een met muziek worden. Wat ook word aangeduid als flow, in the zone, on a roll, having momentum. 

Actief luisteren is gelijk een beetje flow oefenen. Hoe kom je erin en hoe houd je het vast?

Wil je meer weten en leren over echt luisteren? Kijk naar de TedTalk van Dame Evelyn Glennie “How to truly listen”   

Fijne dag 

Ignar