Bijzonder is de muziek die we gehoord hebben in onze jeugdjaren. Want deze muziek wordt dieper en steviger in het brein verankerd dan alle andere muziek. Deze word zo diep in het brein verankerd dat zelfs Alzheimer deze muziek-herinneringen niet kan vernietigen.  

Bijzonder is dat het brein, met de muziek ook de bijbehorende herinneringen opslaat. Wanneer nu het brein die muziek hoort, activeert het direct de gekoppelde herinnering. Compleet met beelden, emoties en soms ook met geuren erbij.

Deze bijzondere periode loopt ongeveer van je 15 tot je 25 jaar. Let op: Het is de muziek die je gehoord hebt die zo diep verankerd word. Dus niet alleen je favoriete muziek, maar alle muziek die je in deze periode hebt gehoord.

Dat is bijvoorbeeld ook de muziek waar je ouders, grootouders, broers, zussen, vrienden naar luisterden. Of de muziek die je gehoord hebt op radio, tv, in films, theater of bij het uitgaan.

Deze muziek is in staat om de gevoelens van toen – nu – te activeren. Emoties die jou bijvoorbeeld in de winning-mood kunnen zetten. Pre-game stress kunnen verminderen of je zelfvertrouwen kunnen vergroten.

De gekoppelde emoties kunnen zo krachtig zijn, dat een lied wat je niet mooi vindt, je toch een gevoel van thuis of geluk kan geven. 

Stap 1:
Maak een playlist waar je de 15-25 muziek in verzamelt. Ik noem deze lijst Musixbox. Dit is de lijst waaruit je straks de Trainings & DayToDay-playlisten kan vullen.

Stap 2:
Zoek de muziek die je gehoord hebt in je jeugdjaren. Doe dit niet uit je hoofd. Grote kans dat er alleen nummers in komen die jij mooi vind.

Maak gebruik van hit-lijsten uit die jaren. Scroll, tik en luister. En zet ieder nummer dat iets met jou doet in je Musixbox. 

Denk aan de muziek waar je ouders, broer, zus of grootouders naar luisterde? Vraag het hen. Denk aan de muziek uit films, musicals, radio, tv, party’s, festivals en feestjes uit die tijd. 

Stap 3:
Je kunt in de Musixbox ook je favoriete muziek zetten. Dit maakt het je straks makkelijker om de Trainings & DayToDay-lijsten te vullen.

Scroll door je playlisten. Van welk lied ga je uit je dak? Waar wordt je stil van? Wat ontroert je? Welke muziekstukken raken je? Zet ieder lied dat iets met jou doet in de Musixbox. 

Besteed ook aandacht aan songteksten. Welke inspireren je? Verwoorden jou gevoelens? Geven je moed, energie, kracht, troost of steun? Een lied waarvan de tekst en de muziek iets met jou doet levert dubbel zoveel op.

Zet ook ieder lied dat spontaan bij je opkomt in de Musixbox.

Succes en Plezier

Ignar