Je mentale voorbereiding voor een training of wedstrijd begint op het moment dat je jouw huis, kamer of hotel verlaat.

Vanaf dat moment is er maar een ding belangrijk. Hoe kom en blijf ik de stemming die mij top-prestaties doet neerzetten. 

Een goed samengestelde OnTheGo-playlist brengt en houd jou in een prestatie-gerichte stemming. Maar hoe maak je zo’n lijst?

Stap1  – Welke vooraf-stemming doet jou het beste presteren? Is dat een ontspannen, opgewekte, relaxte of energieke stemming? Als je niet weet welke OnTheGo stemming jou beter doet presteren of wanneer je hier niet zeker van bent, probeer dan verschillende stemmingen uit. 

Maak een paar OnTheGo-playlisten die jou in verschillende stemmingen brengen. Probeer ze uit. Houd de resultaten bij, zodat jij weet welke OnTheGo stemming voor jou het beste werkt. 

Stap 2 – Zitten er songs in de Musixbox die jou in de gewenste OnTheGo-stemming brengen? Ja? Voeg deze dan toe aan jouw OnTheGo-list

Stap 3  – Zit er geen of te weinig passende songs in jouw Musixbox? Of denk je dit kan beter? Ga op zoek! Hieronder een paar zoek-tips, die je bij iedere playlist van het Muziek-booster programma kunt gebruiken.

Nederlands versus Engels: Engelse zoektermen leveren meer hits op. Vertaal je zoek-woorden met Google translate. En zoek je bijvoorbeeld Franse, Griekse, Noorse, of Japanse muziek? Vertaal dan je zoekopdracht in de betreffende taal.

Meer is beter: Stel je zoekt muziek voor ontspanning. Je tikt in “ontspanning of in het Engels relaxing” 

Is bijvoorbeeld de piano jouw favoriete instrument. Dan tik je in “ontspanning piano”.

Ben je daarnaast gek op de zee. Dan tik je in “ontspanning piano zee”. 

Je krijgt dan ontspannende piano muziek met zee-geluiden.

Is de playlist bedoeld voor in de avond. Dan tik je in “ontspanning piano zee avond”. 

Houd je van Griekse muziek? Dan vertaal je de woorden met behulp van Google translate in het Grieks. χαλάρωση πιάνο θαλάσσια βραδιά

Hoe meer info, hoe beter de zoek-resultaten.

Spotify, Apple – Amazon: Er zijn meerdere streaming-diensten waarvan Spotify de meest gebruikte is. Daarom heb ik de inspiratie-playlisten in Spotify aangemaakt. Voor het leesgemak gebruik ik Spotify als ik het heb over streamingdiensten.

Natuurlijk zonder reclame: Een snoeiharde reclame verstoord jouw flow. Ondermijnt je opgebouwde pre-game mood en verhoogt zeker je prestaties niet. Dus wil je muziek inzetten als sport-booster kies voor de betaalde versie van jouw streamingdienst.

Vindt het wiel niet opnieuw uit: Maak gebruik van andermans werk en kennis. Wanneer je bijvoorbeeld “vrolijke country muziek” zoekt. Levert de zoekterm “Happy country music” je veel playlisten op. 

Zoek een playlist die jou aanspreekt en gebruik deze als basis voor je eigen Country-lijst. Verwijder nummers die je niet aanspreken. Voeg eigen favoriete toe. Pas de volgorde aan. Hoe persoonlijker hoe beter!

Vraag het: Vraag vrienden, familie, teamleden of mede sporters, of ze muzieksuggesties voor je hebben. Dit is tevens een mooie manier om andere muziekstijlen te ontdekken. Want je weet nooit, hoe en waar jij een winnende song vindt. 

Bokskampioen Audley Harrison had waarschijnlijk nooit kunnen denken, dat rustige Japanse klassieke-muziek hem zou afhelpen van zijn pre-game stress.

Check it out : Onderaan je Spotify-playlist staan 6 aanbevelingen. Deze worden door een uitgekiend algoritme aangemaakt en zijn gebaseerd op de inhoud van die playlist. Luister er naar. Als een lied iets met jou doet, voeg deze toe. Dit is een gemakkelijke manier om nieuwe muziek te ontdekken en om je playlisten te verversen en te verbeteren. 

Blijf alert op je playlisten: Verwijder nummers die minder of niet goed werken. Luister kritisch naar de volgorde. Luister naar de aanbevelingen en voeg nieuwe nummers toe.  

Op deze mannier vergroot je de kracht van de playlist. En voorkom je gewoontegedrag waardoor je minder goed luistert en de invloed van de muziek afneemt.

Stap uit je muzikale comfort zone: Luister ook eens naar: Folk, Jazz, R&B, Indie Rock, Country, Classic, HipHop, Disco, Rock&Roll, Dance, Latin.

Afro, Rythem and Blues. Metal, Arab, K-pop, Punk, Funk, Gospel, Reggae, Electonic.

Blues, New age, Ska, Traditional, Celtic, BigBand.

Succes met het samenstellen van jouw OnTheGo-list

Ignar