Leestijd : 1.45 min
Luister je liever? Klik hieronder op play om de podcast te beluisteren

Sport-wetenschapper Christopher Ballmann, die in eerdere onderzoeken aantoonde dat kracht-sporters meer kunnen bankdrukken wanneer ze luisteren naar hun favoriete muziek. Onderzocht nu de invloed van muziek tijdens de warming-up.

Hij liet 10 getrainde kracht-sporters in de leeftijd van 18 tot 24 jaar in twee verschillende settings bankdrukken.

In beide settings moesten de bankdrukkers twee setjes tot failure op driekwart van hun 1RM doen. (het maximale gewicht wat een individu voor een herhaling kan uitvoeren.) 

Tussen de sets, mochten de krachtsporters één minuut rusten. Gedurende de sets en tussen de sets, mocht er niet naar muziek geluisterd worden. 

Maar tijdens de warming-up werden de oren voorzien van muziek. In de ene setting mochten de sporters zelf hun muziek bepalen. In de andere setting moesten de sporters luisteren, naar een niet, door henzelf samengestelde playlist.

Wat bleek? De krachtsporters die tijdens de warming-up naar eigen gekozen muziek mochten luisteren, konden meer herhalingen maken dan de groep voor wie de muziek van te voren was bepaald.

Stap 1 – Zoek de muziek die bij jouw warming-up past. Een richtlijn is 60-70 bpm. Maar je kan ook op je eigen gevoel afgaan. En je weet: Doen en uitproberen is de snelste en beste manier om die muziek te vinden die jou het meeste gaat opleveren. 

Stap 2 – Zit er goede warming-up muziek in jouw Musixbox? Ja? Verhuis deze naar je warming-up lijst.

Stap 3 – Heb je te weinig muziek, of denk je, dit moet beter kunnen. Zoek in Spotify met warming-up. Verfijn de zoekterm bijvoorbeeld met de naam van je sport, de oefening, een BPM getal, of je favoriete muziekgenre.

Zoek niet alleen bij de jouw bekende of favoriete muziek. Maar probeer ook eens andere muziekstijlen. Bijvoorbeeld Jazz, klassiek, Bosa Nova, Rock of Hip Hop.

Zet in je warming-up list een paar positieve songs. Deze kunnen je helpen als je een keer niet zo veel zin in het trainen hebt. Misschien je favoriete zomerhit of een song met een motiverende tekst? 

Doe je verschillende soorten trainingen met verschillende warming-ups? Maak voor iedere warming-up een passende playlist. Of kan je een lijst voor alle warmings-up gebruiken? Jij mag het zeggen. 

Morgen krijg je de eerste warming-up inspiratie-playlist. 

Ignar