#workoutchallenge - HIIT

Graag neem ik jullie mee in de wijze waarop ik mijn workouts doe.

Ik doe mijn workouts volgens het Hoog Intensieve Interval Training – principe. Waarin ik HIIT oefeningen combineer in sets.

Het grote voordeel is dat je zelf kan bepalen hoeveel en welke oefeningen je doet.

Ik ben type 1 diabeet, en betrokken bij MinderPillen als ervaringsdeskundige.

Door ooit een kleine stap te maken naar een gezonder leven heb ik veel geleerd over mijn lichaam en de puzzelstukjes, voeding, beweging en medicatie, die je hebt als diabeet. Maar de kennis en ervaring over wat voeding en bewegen voor je doen, is natuurlijk ook toepasbaar als je geen diabetes hebt.

Mijn eerste stap voor wat betreft beweging waren wat kniebuigingen, ook wel squats genoemd, voor het ontbijt. Hierdoor kon ik mijn bloedsuiker waardes beter controleren. En kon ik uit met minder medicatie. De vooruitgang die ik merkte bij mijn medicijngebruik was voor mij een eerste zetje om meer te gaan bewegen.

Daarna heb ik ook in stapjes de manier waarop ik omging voeding aangepast. De eerste stap qua voeding was stoppen met frisdrank. Ik dronk destijds nagenoeg alleen maar cola light. Door daarmee te stoppen voelde ik me ook al snel veel beter.

Door experimenteren met alles dat voor mij binnen bereik lag, ben ik een stuk lekkerder in mijn vel komen te zitten. Ook is mijn medicijngebruik significant verminderd.

Genoeg over mij. Laten we starten met de #workoutchallenge

Voordat we beginnen wil ik je de volgende belangrijke tips geven:
#1 – Vergeet niet een (korte) warming up te doen.
#2 – Vergeet niet te rekken en te strekken na je workout.

Hiermee voorkom je onnodige blessures. Jij weet het beste wat jouw lichaam aan kan.

Voor alle mogelijke oefeningen zal ik een korte beschrijving geven. Ook zal ik een aantal voorbeeld sets geven. Een ‘normale’ set bestaat uit 5 oefeningen. Het aantal herhalingen bepaal je zelf, maar blijf jezelf uitdagen!

Het is aan te raden een timer te gebruiken bij je workout, zodat je kan zien hoe lang je de oefeningen moet volhouden. De tijdlijn van een ‘normale’ set ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

 De opbouw is hetzelfde, je houdt tussen elke oefening binnen een set 5 seconden tijd om klaar te gaan staan en even goed adem te halen. Het uitlopen aan het einde van elke set zorgt ervoor dat je weer tot rust komt na een krachtuitspatting.

Als er vragen zijn zie ik jullie graag terug in onze facebook community.

Heel veel plezier en succes!

JJ